Seçim yasakları nedir? Seçim yasakları nelerdir, hangi yasaklar vardır? 2023 seçimleri ve seçim yasakları!
Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimleri ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremler nedeniyle 9 gün var. yeni tedbirlerle yapılan seçimlere gitti. Peki seçim yasakları nedir? Seçim yasakları nelerdir, hangi yasaklar vardır? 2023 seçimleri ve seçim yasakları!
SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?
YSK’nın açıkladığı seçim takvimine göre 4 Mayıs, propaganda özgürlüğünün ve bazı seçim yasaklarının başlangıcı olarak biliniyor. Yasaya göre, oy verme gününden önceki on gün içinde, küçük referandum şeklinde, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde yayınlar ve rastgele yayınlar yapılacak. yazılı, sözlü ve görsel medya ve medya, kamuoyu araştırmaları, anketler, varsayımlar, bilgi ve bağlantı telefonları. dağıtılması mümkün olmayacaktır.
SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?
Seçim yasaklarının başlamasıyla birlikte anket ve kamuoyu yoklamalarının yayınlanması yasaklanacak. Seçim günü sabah 06.00’dan 24.00’e kadar alkol satışı yasaklanacak, nikah 18.00’den sonra yapılabilecek. Saat 18:00’e kadar medyada seçimler ve sonuçları hakkında. haberlerHak talepleri ve yorumlara izin verilmeyecektir.
ANKET YAPILAMAZ
Yurt dışında hiçbir surette kamuoyu yoklaması, anket, tahmin ve küçük çaplı referandum gibi yayınlar yapılmayacaktır. Kamuoyu yoklamaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kurum tarafından yürütüldüğü, denek sayısı ve araştırmanın kimler tarafından finanse edildiği açıklanmalıdır. Bu kurallara aykırılık halinde konu Cumhuriyet Başsavcılığına, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna, Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumuna ve Erişim Sağlayıcılar Derneğine bildirilir.
Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı daire ve kuruluşlar, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların müessese ve ortaklıkları, diğer kamu tüzel kişileri, kamu yararını haiz dernek ve kuruluşlar ile ilgili kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler nedeniyle Bankacılık Kanununa tabi olarak her ne suretle olursa olsun tören düzenlemek (açılış ve temel atma dahil), konuşma yapmak, beyanat vermek ve yayın yapmak yasaktır.
YETKİLİ ARAÇLAR SEÇİM SEYAHATİNDE KULLANILMAYACAK
Bakan ve milletvekilleri, makam arabaları ve resmi hizmete tahsis edilmiş araçlarla yapacakları seçim propagandası ile ilgili olarak yurt içinde seyahat edemeyecek, bu nedenle toplantı ve uğurlama yapamayacak, tören ve resmi ziyafetler düzenlenemeyecek. seyahatleri sırasında protokol gereği gerçekleştirildi.
GÖREVLİLER SEÇİM SEYAHATİNE KATILMAYACAK
Bakan, milletvekili ve adayların seçim propagandası amaçlı seyahatlerine hiçbir devlet memuru katılamayacak.
CUMHURBAŞKANI KARŞILAMA VE KARŞILAMA YAPARKEN YASAKLAR UYGULANMAZ
Milli bayramlar, kurtuluş günleri, Cumhurbaşkanı’nın karşılanması ve uğurlanması, yabancı devlet ve hükümet lider ve bakanlarının ülkemize resmi ziyaretleri, üniversitelerin açılış törenleri, uluslararası toplantı ve fuarlar ile doğal afet hallerinde bu kapsamdadır. dairesel. yasaklar uygulanmayacak
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELERDİR?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde uygulanacak yasakları açıkladı. 298 sayılı Kanun’un 79 ve 80’inci maddelerinde yer alan karar uyarınca YSK tarafından açıklanan yasaklar şöyle:
Seçim günü 06:00-24:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yasaklanacak.
Güvenlik ve düzeni sağlamakla yükümlü olanlar dışında hiç kimse yerleşim yerlerinde silah taşıyamayacak.
Seçim günü kahvehane, kahvehane ve internet kafe gibi halka açık tüm eğlence yerleri kapalı olacaktır.
Eğlence yeri olan restoranlarda sadece yemek servisi yapılabilir.
Düğünler seçim günü saat 18:00’den sonra yapılabilmektedir.
YSK’nın kararlarına göre, saat 18.00’e kadar medyada seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmin ve yorum yapmak yasaklanacak.
18.00-21.00 saatleri arasında YSK’nın seçime ilişkin vereceği haber ve tebliğler yayımlanacak.
21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci türe bırakılırsa 28 Mayıs’ta da aynı kararlar uygulanacak.
Sandıklarda oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ile 380 kişi arasında olacak. Köylerdeki seçmen sayısı 400’ü geçmediği takdirde tek sandıkta oy kullanılabilmektedir.