Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Hatay’da (2)

’50 MİLYON İHTİYAÇ MALZEME DAĞITILDI’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kentteki çadırkenti ziyaretinde basın açıklaması yaptı. Bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Yanık, depremin başından bu yana yardım faaliyetleri çerçevesinde 4 bin 795 Acil Sosyal Yardım Grubu (ASIA) çalışanı, 748 araç, 445 helikopter ve 42 uçakla hizmet verdiklerini bildirdi. . Toplamda 67 adet birebir bağış depolarının bulunduğunu belirten Bakan Yanık, bunların 16’sında yabancı bağışların koruma altında tutulduğunu bildirdi. Bakan Yanık, Bakanlığın ayni yardım depolarına 15 bin 501 TIR’ın geldiğini belirterek, yerli ve yabancı bağışçılara teşekkür etti. Bakan Yanık, depremzedelerin gıda, giyim ve hijyen ürünü ihtiyaçlarının deprem bölgelerindeki 203 sosyal markette karşılandığını, 10 sosyal market TIR’ının mobil olarak bu hizmeti verdiğini bildirdi. Burns, bugüne kadar 2 milyon 750 bin battaniye, 650 bin yatak-yorgan, 280 bine yakın elektrikli ısıtıcı ve 1 milyon 850 bin gıda kolisi olmak üzere 62 kalemde 50 milyon ihtiyaç malzemesi dağıttıklarını vurguladı. 10 il ve 2 ilçedeki sosyal yardımlaşma-dayanışma vakıflarına 271 milyon nakdi yardım aktardıklarını hatırlatan Bakan Yanık, ardından 675 milyon lira daha aktardıklarını söyledi.

PSİKOSOSYAL GÜÇLENDİRME EYLEM PLANI Bakanlık olarak en büyük sorumluluk alanlarından birinin psikososyal temel olduğunun altını çizen Bakan Yanık, “Psikososyal güçlendirme çalışmaları kapsamında deprem bölgesinde 3 bin 785, depremin olduğu bölgelerde 3 bin 792 arkadaşımız görev yapıyor. depremzedeler tahliye edildi, bugüne kadar 1 milyon 125 binin üzerinde toplantı yapıldı.Depremin etkilerinin bugünden yarına ortadan kalkmayacağının bilincindeyiz.10 ili doğrudan etkileyen, 13.5 milyonun etkilendiği bir afetten bahsediyoruz. Vatandaşlarımız doğrudan etkilendi ve deprem bölgesinden çıkan vatandaşlarımız da dahil olmak üzere 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hepimizi derinden etkileyen bir süreçten bahsediyoruz.Psikososyal Destek Eylemimizi oluşturduk. Kurum ve kuruluşlarıyla önümüzdeki 2 yılı planladığımız ‘PLAN’ ile bu milletin güzelleşme gücünü özünde ortaya koymaktır. n özünde birlikte uyum içinde olmak için, depremzedelerimize millet olarak katkı sağlamak istiyoruz. Depremin olduğu ilk andan itibaren 533 yaşlı ve bin 133 engelli vatandaşımızı dini alanlara tahliye ettiklerini söyleyen Bakan Yanık, devletimizi ortaya koymak ve mesleki bilgi ile mesleki bilgi gerektiren kısımlara hakemlik etmek amacıyla bu planı oluşturduk. Çadır, konteynır, yatakhane ve otellerde yaşadıklarını anlatan Bakan Yanık, depremzede olan 213 yaşlı ve 722 engelli vatandaşın da devlet korumasına alınarak ilgili kurumlara yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı. depremzedeler arasında yer alan işitme engelli vatandaşlar için işaret dili tercümanları hizmet vermektedir.

“Depremle birlikte bir de çocuklarımızın depremzede olduğu gerçeği var. İlk günden itibaren onların bakım ve denetimi için sistemimizi hızlı bir şekilde oluşturduk ve onlara gerekli desteği sağlıyoruz. Tabii ki en değerli başlık depremzedelerimizden refakatsiz çocuklar, refakatsiz çocuklar, onların ebeveynleri veya aileleri ve yakınlarının bakacak ve denetleyecek bir yetişkini olmayan çocukları, bu nedenle ebeveynleri veya çocuklarımıza bakacak devlet veya devlet sahip çıksın onlara biz de ilk günden itibaren çok titiz davranıyoruz şu an sistemimize kayıtlı refakatsiz çocuk sayımız 1912 1582sini ailesine kavuşturduk 230 çocuğumuz hastanede takip ediliyor •Bakanlığımıza bağlı kurumlara kabul edilen 100 çocuğumuz bulunmaktadır.Bu 1.912 çocuktan 832’sinin kimliği tespit edilmiştir.Kimliği bilinmeyen bazı çocuklarımız ise yaşı ilerlemektedir. hastanelerde kendilerini ifade etmek. Bazıları maalesef kendini ifade edemeyen 0-1, 0-2 yaş grubundaki çocuklarımız bilinçsiz olmalarına rağmen halen hastanelerde tedavi altında. Bu nedenle diğer tespit imkanları olan bu çocukların kimliklerini tespit etmeye ve bilgilerini ailelerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunların dışında cenazeleri hastanelerde bulunan ve DNA eşleştirmesi yaparak tespit ettiğimiz 234 çocuğumuzun daha sonra öldüğü bilgisini verdik ve aileleri ile paylaştık. Çocuklarımız hakkında her türlü dezenformasyon nedeniyle, her türlü kara propagandaya rağmen, onların bakım ve gözetimi için her türlü imkana sahip olabilmeleri için titizlikle çalışmaya devam ediyoruz. Öncelikle güvenliklerini sağlamak, kimliklerini tespit etmek, ailelerine teslim etmek, tedavilerini tamamlamak ve daha sonra yakınlarından bakım ve gözetimini yapabilecek yetişkinleri yoksa, ailelerine teslim etmek için elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapacağız. devletin himayesine alınsın.”

Nuri PİR- Eser PAZARBAŞI/ HATAY,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu